Având în vedere că Google a început să “înțeleagă” că limba română are diacritice (și să acționeze în consecință, prin afișarea corespunzătoare în rezultatele de căutare a site-urilor scrise astfel, adică scrise corect), este deosebit de important ca orice text pus online să fie scris astfel.

Dar nu toată lumea scrie în mod curent cu diacritice, așa că scrierea unui text corect poate deveni extrem de consumatoare de timp.

Cum adaugi diacritice repede într-un text?

Ai mai multe metode.

1. Folosești funcția de autocorectare din editorul tău de text, apoi citești textul integral și corectezi manual acolo unde este necesar;

2. Folosești un editor-corector online, cum este cel pus la dispoziție gratuit pe Diacritice.com, unde poți converti rapid texte fără diacritice în texte cu diacritice, în limita a 3500 de caractere odată, intervenind doar pentru a alege varianta dorită în cazul cuvintelor cu forme multiple posibile (de exemplu, “fată”, “fata”, “față”, “fața”).

3. Setezi tastatura pe limba română și înveți să scrii cu diacritice. Este frustrant la început, dar devine rapid o a doua natură (e o chestiune de exercițiu și poți să devii eficient în câteva zile);

Cum setezi tastatura pentru diacritice?

Setarea tastaturii pentru diacritice în Windows

Aceste instrucțiuni sunt pentru Windows 7, dar sunt relativ similare și pentru alte versiuni de Windows; așadar, accesezi Control PanelLanguage and RegionKeyboards and LanguagesChange keyboards… și adaugi, dintre toate variantele care apar, tastatura Romanian (Standard). Găsești [Ș,ș] pe tasta [:,;]. [Ț,ț] sunt pe tasta [“,’]. [Ă,ă] sunt pe tasta [{[], [Î,î] sunt pe tasta [}]], iar [Â,â] sunt pe tasta [|,\].

Dacă selectezi tastatura Romanian (Programmers), găsești diacriticele astfel: [AltGr] + [S] = [Ș]; [AltGr] + [T] = [Ț]; [AltGr] + [A] = [Ă]; [AltGr] + [I] = [Î]; [AltGr] + [Q] = [Â].

Nu recomand eliminarea tastaturii engleze, din motive de ușurință a utilizării (dacă trebuie să scrie pe tastatura ta cineva care nu e obișnuit cu cea românească și trebuie să scrie repede?) Așadar păstrează-le pe amândouă, pentru că poți trece ușor de pe română pe engleză și invers: apeși Alt+Shift de fiecare dată când vrei să schimbi tastatura (vei vedea că apare RO sau EN în colțul din dreapta, jos, al ecranului calculatorului tău).

Cum adaugi tastatura cu diacritice pentru limba română în Windows

Cum adaugi tastatura cu diacritice pentru limba română în Windows

Setarea tastaturii pentru diacritice în OSX

Procedura de schimbare a tastaturii pentru OSX este similară – System Preferences (care e un fel de Control Panel din Windows) are opțiunea Language & Text, unde selectezi Input Sources, de unde setezi tastatura pe Romanian Standard.

Setarea tastaturii pentru diacritice – device-uri mobile (telefoane și tablete)

Pentru Android, accesezi Settings → tab-ul My DeviceLanguage and input, apoi apeși simbolul de setări (rotița dințată) din dreptul tastaturii pe care dorești s-o modifici (de exemplu, Samsung Keyboard) la Keyboards and input methods. Apoi apeși Select input languages și alegi româna.  Dacă dorești ca device-ul să afișeze tot în limba română, accesezi Settings → tab-ul My DeviceLanguage and input, apoi selectezi româna.

Pentru iPhone și iPad, accesezi SettingsGeneralInternationalLanguage și selectezi româna.

Setarea tastaturii pentru diacritice în Linux

Accesezi System SettingsText Entry, apoi selectezi Romanian.

Succes!