Sunt tot felul de situații de furt de proprietate intelectuală cu care te poți confrunta online, iar una dintre cele mai neplăcute este să constați că imaginile tale originale, pentru care ai muncit sau pentru care ai plătit, sunt furate fără probleme și ilustrează articolele sau produsele altora.
Fă-le hoților viața mai grea – protecția pozelor
Watermark integrat în poză
Protejează-ți imaginile cu watermark, adică integrează logo-ul tău în fiecare poză de pe site pe care vrei s-o protejezi. De exemplu, dacă vreau să protejez imaginea publicată în acest articol, pot scrie “Alina Voinea” sau “alinavoinea.ro” cu litere semi-transparente, și pot plasa numele meu pe centrul imaginii. Oricât este de supărător să vezi repetându-se un logo, chiar și unul foarte discret, merită. Nu de alta, dar e ceva muncă (ce nu poate fi automatizată) să îndepărtezi marcajul integrat într-o imagine. Este metoda care oferă cea mai bună protecție posibil, cu condiția ca imaginea (logo) suprapusă peste poză să acopere suficient din ea, încât să nu poată fi decupată (prea ușor).
Watermark fals
Poți suprapune o imagine (PNG transparent) a logo-ului tău peste pozele din site. La click-dreapta, hoțul salvează ceva, dar nu poza de dedesubt. Când deschide folderul cu poze furate, găsește doar fișiere cu logo-ul tău, fără imaginile produselor. Dacă e ambițios (și dacă știe cam cum funcționează site-urile), o va lua de la capăt și tot va fura pozele, dar măcar știi sigur că va avea ceva de furcă pentru asta.
Dezavantajul metodei este că poți avea dificultăți cu share-urile legitime pe rețelele sociale (de exemplu, butonul PinIt poate da rateuri și riști să nu se poată da share decât imaginii suprapuse peste poza produsului, de exemplu).
Alt dezavantaj este că se poate “parsa” conținutul (se poate prelua automat, rulând o rutină programată pe baza unor criterii definite), iar parserul poate elimina watermarkul fals, păstrând pozele “curate” (dacă nu le pui și lor watermark integrat).
Watermark la hover
Ca să eviți efectul vizual neplăcut pe care îl creează repetarea logo-ului, poți să folosești o metodă prin care afișezi poza cu watermark (sau watermark-ul fals) la mouse-over, adică la trecerea, cu mouse-ul, peste imagine.
Totuși, deși este o soluție care rezolvă problema de estetică, și această metodă are dezavantaje (cele de mai sus).
Dacă, totuși, ți-au furat pozele, ai mai multe posibilități de reacție (citește articolul pe această temă de pe blogul E-Studio).
No Comments Yet