Când ne referim la accesul oamenilor obișnuiți la posibilitatea de a crea și de a publica diverse tipuri de conținut imediat și fără ajutor din partea specialiștilor, spunem că internetul este “democratizat”.
Ce este democratizarea internetului și cum a apărut acest fenomen?
Când internetul era la început (este vorba de o perioadă extinsă pe mai mulți ani), un website putea fi construit doar de către cei pricepuți în domeniu, iar firmele îi plăteau pe cei pricepuți ca să le costruiască website-ul dorit. Această limitare este încă valabilă, dar doar pentru:
- site-urile care necesită programare complexă (sau funcții ce nu se găsesc gata modularizate, sub formă de add-on sau plugin) și
- site-urile unde conținutul trebuie să respecte anumite standarde (și de care se ocupă specialiști în SEO copywriting, comunicare vizuală, marketing și PR online).
Când au apărut sistemele de management al conținutului cu afișare cronologică (blogurile), toți cei care au dorit să publice imediat ceva online au căpătat această posibilitate, iar accesul tuturor la aceste tehnologii a contribuit la diversificarea internetului și la apariția conținuturilor proaspete, originale și interesante, care altfel nu ar fi avut șansa de a fi disponibile pentru publicul larg – după cum spuneam, înainte (de WordPress și Blogger), nu oricine își permitea un website.
Acest fenomen s-a numit “democratizarea internetului”.
Efectele democratizării internetului
Democratizarea internetului a oferit, așadar, un mediu propice de expresie – necenzurat de editori și independent de posibiltăți financiare – tuturor celor care au avut (și au) ceva de spus. Efectul acestei libertăți a fost acela că internetul așa cum îl cunoaștem astăzi nu ar fi fost posibil fără democratizare – conținutul care poate fi găsit pe internet este acum bogat, cu idei noi și interesante, cu roade ale imaginației și gândirii umane accesibile cu o simplă căutare în Google.
Democratizarea internetului a îmbogățit informația la care avem cu toții acces gratuit și rapid, iar acest lucru este una dintre minunile lumii tehnologizate în care avem norocul să trăim.
Efecte secundare
Totuși, democratizarea internetului a avut și efecte secundare. Accesul la publicare instant nu a devenit posibil doar pentru oameni constructivi, bine intenționați și inovatori, ci și pentru persoane al căror scop și unică preocupare este aceea de a face rău sau de a încurca lucrurile, dar și pentru oameni neinformați, dar cu opinii bine conturate despre orice.
Astfel, pe lângă conținut de calitate, internetul este plin de informații eronate, recenzii proaste, teorii ale conspirației, defăimări, inflamări, minciuni. Toate acestea fac rău – sunt de la pur și simplu inutile sau neplăcute (simți că ai pierdut vremea și te enervezi) la de-a dreptul periculoase, mai ales atunci când oferă leacuri miraculoase împotriva cancerului sau când instigă la ură, discriminare și chiar la acțiuni teroriste.
No Comments Yet